Sudura – informatii generale
Operatiunea de sudura este complexa, intrucât tipuri diferite de suduri se realizeaza cu electrozi, prin tehnici specifice. De altfel, nivelul de expertiza in domeniu si tipul metalului conteaza foarte mult in alegerea aparatului si a modalitatilor de sudare.
Sudura este folosita in aplicatii diverse: industrial, cu aparate de sudura profesionale pentru a imbina trainic materiale metalice sau hobby pentru mici mestereli sau chiar crearea de obiecte plastice sau artizanale.
Ce este o sudura
Sudura reprezinta imbinarea temeinica, fixa, a mai multor bucati din diferite materiale metalice prin topire sau presiune. Poti sa o consideri drept lipitura realizata folosind texturi speciale de imbinare, in anumite conditii fizice sau chimice. Aceasta are loc prin schimbarea starii fizice a materialului.
Sudura este utilizata in industriile constructoare, dupa cum poti suda acasa diverse elemente decorative (de exemplu garduri, piese de mobilier pentru gradina etc).
Ce materiale pot fi sudate
Sudura se realizeaza in special pe materiale feroase precum otel (tabla), fonta sau inox. Pot fi utilizate si alte materiale metalice precum aluminiu, cupru, alama, zinc, magneziu sau titan.
Exista aparate speciale de sudat materiale plastice, cu electrozi aferenti. Acestea se folosesc mai ales in domeniul reparatiilor auto.
La sudura se folosesc doua materiale: cel de baza ( cel pe care se realizeaza “lipitura”) si cel de adaos (materialul topit care consolideaza conexiunea intre cele doua bucati sudate). Sudura se poate realiza cu sau fara material de adaos.
Tipuri de sudura
Exista mai multe moduri de a clasifica tipul de sudura. In functie de modul de topire poate fi sudura cu flacara sau cu arc electric (cu electrod invelit sau cu gaz protector).
Mai sunt clasificate din punct de vedere al executiei lucrarii, iar pe acestea le veti gasi sub forma de simboluri. Astfel sudura cordon este continua, in timp ce sudura in puncte este intermitenta.
Alte perspective de incadrare a tipurile de sudura sunt din punct de vedere al procesului (topire sau presiune) si a formei in sectiune (U, Y, K, I etc).
Sudura cu LASER sau cu fascicul de electroni sunt doua modalitati evoluate, scumpe, folosite in lucrari industriale specifice.
Iti place sa mesteresti si vrei sa afli cum se sudeaza, pentru a-ti confectiona diverse obiecte in curte, pentru a repara obiecte sau chiar pentru a transforma hobby-ul in profesie? Nu este un proces simplu, ba chiar trebuie sa investesti in aparatele de sudura potrivite metalelor si aplicațiilor pe care vrei sa le realizezi, sa alegi electrozi potriviti si echipamente sigure de protectie. Apoi va fi necesar sa inveti diverse tehnici de sudura pentru a realiza sudura potrivita.
Echipamente necesare pentru sudura
Pentru executarea unei suduri ai nevoie de un ansamblu complet de echipamente care depind inclusiv de tipul de sudura.
In primul rand, ai nevoie de un aparat sau invertor de sudura pe care il alegi in functie de aplicatii. Apoi mai sunt necesare, masca de sudura, cablul de sudura, clestele de masa, clestele electrod si, bineinteles, electrozii.
Generatorul sau aparatul de sudura
Aparatul de sudura este componenta de baza, sursa care genereaza puterea necesara sudurii si gasesti modele si marci variate pentru fiecare tip de sudura (SEI/ MMA, TIG/WIG, MIG-MAG). Sunt echipamente robuste, iar plaja de preturi variaza in functie de tip, model si performante.
Aparatele de sudare conventionale cu electrod sunt cele mai ieftine (la polul opus se afla invertoarele de sudura, dar pretul se reflecta in modul practic de utilizare), dezavantajul este adus de consumul mare de energie electrica si de faptul ca aveti nevoie de experienta pentru a-l utiliza.
Aparatele de sudura pot fi clasificate la randul lor in transformatoare, redresoare cu diode, convertizoare si grupuri electrogene pentru sudare.
Invertoarele de sudura sunt echipamente de ultima generatie, mai mici, mai usor de manevrat si cu un consum scazut de energie electrica. Aparatele de sudura sunt mai ieftine decat invertoarele de sudura.
Cablul de sudura
Cablurile de sudura fac conexiunea intre portelectrod si aparatul de sudura si sunt realizate din fire electrice de cupru, de grosimi variate, acoperite de un material izolator.
Tipul de cablu il alegi in functie compatibilitatea cu aparatul de sudura, de grosimea in sectiune si lungimea acestuia. Pe piata gasesti cabluri electrice de sudura prevazute cu conectori si portelectrod.
Cablul de masa
Cablul de masa asigura impamantarea, inchizand circuitul electric intre aparatul de sudura (sursa de putere electrica) si componenta sudata.
Cablurile de masa sunt de cele mai multe ori comercializate cu cleste si portelectrod. Pe acestea le alegi in functie de grosime (diametrul in sectiune), curentul electric la care este prevazut sa functioneze clestele, lungimea cablului si dimensiunea portelectrodului.
Cleste electrod
Clestele portelectrod are rolul de a fixa sigur electrodul si de a asigura un contact electric optim pentru realizarea sudurii.
Criterii pentru alegerea clestelui portelectrod sunt curentul pe care il suporta si dimensiunea.
Cleste de masa
Clestele de masa se prinde de piesa de sudat pentru a asigura impamantarea. Acesta este necesar pentru aparate sau invertoare de sudura, indiferent de tehnologie (MMA, TIG, MIG-MAG).
Clestele de masa trebui bine fixat de componenta in lucru, potrivit recomandarilor producatorului.
Electrozii
Electrozii sunt sarme metalice, conductoare de curent electric, imbracate intr-un strat protector. Clasificarea acestora se face in functie de materialul acoperitor, fiecare invelis influentand caracteristicile sudurii, stratul de zgura eliberat si pozitia de sudare.
Tipuri de aparate de sudura
Aparatele (invertoarele) de sudura sunt clasificate dupa tehnologia utilizata. Cele mai cunoscute aparate de sudura sunt cele cu electrod invelit si aparatele de sudura cu gaz protector.
Aparatele de sudura cu invelis protector cu gaz inert – asa numitele aparate de sudura cu argon- prind teren (TIG sau WIG, MIG-MAG) datorita prin finetii executiei si utilizarii mai simple, inclusiv de catre incepatori. Diferite tipuri de materiale sunt folosite cu gaze de concentratii diferite.
Sudura in puncte este una dintre tehnologiile de ultima generatie, este usor de utilizat si isi gaseste o utilitate importanta in ateliere auto.
Aparate de sudura cu electrozi
Cea mai cunoscuta modalitate este cea conventionala, sudarea manuala cu electrod invelit (MMA).
Aparatele de sudura cu electrod invelit sunt utile pentru suduri consistente, permitand utilizarea din orice pozitie si lucrand cu orice tip de material. Sunt mai ieftine aceste aparate de sudura decat variantele cu gaz protector si consistent mai accesibile decat invertoarele. Dezavantajele constau in faptul ca sunt mai greu de manevrat, au pierderi mari la capatul electrozilor si necesita un anumit nivel de pricepere.
Aparate de sudura TIG
Aparatele MIG-MAG sunt mai moderne, realizeaza suduri mai fine si pot fi utilizate chiar de persoane care nu au experienta. Dezavantajul este dat de faptul ca au preturi semnificativ mai ridicate fata de MMA.
Modalitatea de sudare cu arc, TIG (tungsten inert gas)/ WIG (wolfram inert gas), consta in sudarea incalzind zona de lucru printr-un arc electric, iar materialul de adaos este pus separat de catre operator. Acest tip de sudura este folosit la suduri de finete sau pentru materiale fine, cu grosime mica.
Aparate de sudura MIG – MAG
Aparatele MIG-MAG sunt mai moderne, realizeaza suduri mai fine si pot fi utilizate chiar de persoane care nu au experienta. Devazantajul este dat de faptul ca au preturi consistent mai ridicate fata de MMA.
Procedeul MIG-MAG (metal inert gas – metal active gas) este mai cunoscut drept sudura cu argon. Desi principiile de sudare sunt similare celei clasice, procedura este imbunatatita pentru ca metalul topit este protejat de catre un gaz inert (argon), eliberat odata cu sarma care este material de adaos. Gazul activ este o mixtura de argon si alt gaz (oxigen, dioxid de carbon). Prin acest mijloc sunt protejate materialele lucrate de oxidare.
Aparate de sudura in puncte
Aparatul de sudura in puncte este unul dintre cele mai moderne echipamente de gen, fiind utilizat in scop profesional in industrii sau tinichigerii, dar si pentru proiecte casnice (este simple de utilizat).
Sudura se realizeaza, dupa cum spune denumirea, prin presare in puncte de dimensiuni mici. Sunt utile pentru a suda aluminiu, cupru sau tabla din diverse aliaje.
Invertoare de sudura
Invertoarele de sudura sunt cele mai bune aparate de acest tip atat pentru hobby si mestereli casnice, cat si pentru utilizarea in proiecte profesionale. Acestea folosesc o tehnologie noua, cu o placa de silicon care inlocuieste transformatorul voluminos.
Astfel, invertoarele de sudura sunt compacte, usor de utilizat si nu necesita cunostinte aprofundate de sudura. Sunt utile atat pentru imbinarea tablelor groase, cat si pentru lucrari de finete.
Dezavantajul este pretul, un invertor ieftin costa aproximativ 400 RON.
Tipuri de electrozi
Electrozii sunt incadrati dupa materialul din care este produs invelisul acoperitor. Astfel, exista electrozi cu invelis bazic, acid, rutilic, celulozic sau oxidant. De tipul de electrod depinde inclusiv pozitia in care sudezi.
Electrozii buni de sudura trebuie sa isi pastreze calitatile in timp si reziduurile de zgura sa poata fi indepartate cu usurinta.
Fiecare tip de electrod influenteaza tipul sudurii. Spre exemplu, electrozii cu invelis acid sunt facuti din oxizi (fier, mangan, siliciu) si ajuta la o sudarea in profunzime.
Electrozi rutilici
Electrozii rutilici au stratul protector fabricat din rutiliu (oxid de titan) si Ilmenit (TIFeO3). Acestia lasa un strat fin de zgura, ce se indeparteaza usor. Asigura un arc electric optim, cu pierderi mici.
Electrozii rutilici permit sudarea din orice pozitie (vertical, orizontal, peste cap).
Electrozi bazici
Electrozi bazici au invelisul bazic, de exemplu carbonat sau clorura de calciu. Sunt utili pentru imbinarea aliajelor sau a tablelor cu un continut sporit de carbon.
Electrozii cu invelis bazic sunt utilizati pentru realizarea unor imbinari rezistente din otel. Sudurile sunt rezistente la temperaturi ridicate sau, dimpotriva, scazute.
Electrozi celulozici
Electrozii celulozici au invelis din material organic care in timpul executiei elibereaza gaze ce protejeaza baia de metal. Avantajul acestui tip este ca iti permite sa sudezi inclusiv din pozitii incomode. Dezavantajul adus de electrozii celulozici este cordonul de sudura neuniform.
Dimensionarea electrolizilor si valoarea medie a curentului de sudura
Diametrul electrodului influenteaza grosimea metalului sudat si intensitatea curentului electric general de aparat. Cu cat este mai gros materialul, cu atat mai gros trebuie sa fie electrodul pentru a permite trecerea unui curent electric mai mare.
Un electrod mediu de 2,5 suporta un curent electric de 70 – 100 de amperi, in timp ce un electrod rutilic de 5 mm suporta un curent de peste 200 A.
Cum se sudeaza
Dupa ce am descoperit echipamentul si accesoriile, e timpul sa afli cum se sudeaza MMA si nu numai. Exista pozitii de lucru (reprezentate prin simboluri specifice), iar procedura propriu-zisa implica anumite etape.
Atentie! Lucrul cu aparatul de sudura trebuie efectuat doar cu echipament de protectie adecvat.
Pozitii de sudura
Pozitia de sudura reprezinta modul de lucru si de aplicare al sudurii. Aceasta este reprezentata de unghiurile pe care electrodul il formeaza cu orizontala (simbolul este semnul alfa), respectiv verticala (Beta), in functie de modalitatea de imbinare a pieselor
Exista mai multe moduri de imbinare a pieselor, respectiv cap la cap, in colturi (exterior/ interior), in cruce, in T, in muchie, cu margini rasfrante si prin suprapunere.
Exista mai multe pozitii de sudura. Acestea depind de tipul electrodului si de accesul operatorului la componentele imbinate.
Pozita orizontala de sudura
La pozitia orizontala de sudura unghiul intre axa orizontala si cea verticala (A) e de 0 grade (+/- 5 grade), in timp ce unghiul verticala versus orizontala este de 0 grade (+/- 10 grade), asadar perpendicular pe lucrare.
In cazul sudurii in colturi, unghiul de lucru pe verticala si orizontala este de 90 de grade.
Pozitia in cornisa de sudura
La pozitia orizontala pe perete vertical in cornisa, unghiul de lucru de la verticala este de 0 grade (+/- 5 grade) in timp ce pozitia pe verticala cu orizontala este de 90 grade (+/- 20 grade).
Pentru sudura in colt pozitia de sudura este de 0 grade versus 135 grade ( +/- 45 vs 20 grade).
Pozitia pe plafon de sudura
Pozitia de sudura pe plafon se mai numeste si peste cap, datorita unghiului format pe verticala de aproximativ 180 grade (+/- 15 grade) pentru lucrarile cap la cap si in colt.
Pozitia in plan vertical de sudura
In cazul pozitiei in plan vertical, valoarea unghiurilor se inverseaza fata de planul orizontal, iar valorile se pastreaza atat pentru lucrari cap la cap, cat si in colturi. Exista doua tipuri de pozitii urcatoare/ascendenta, respectiv coboratoare/descendenta.
Unghiul alfa (cu orizontala) este de 90 grade, in timp cu unghiul cu axa verticala este intre 0 si 180 grade.
Etape pentru sudura
Pregatirea aparatului de sudura este importanta pentru ca tine de siguranta voastra. Concret:
– Instaleaza cablul de sudura, de masa, clestele de masa si, daca este cazul, portelectrodul. Mare parte a aparatelor si a invertoarelor de sudat moderne pot fi prevazute cu toate cablurile montate.
– Monteaza electrodul urmarind sa fie conectat la polaritatea curenta.
– Pune-ti hainele si masca de sudura.
– Aplica metode de sudura specifice materialului si scopului imbinarii.
– Verifica rezistenta lucrarii
Pregatirea materialelor pentru sudura Down
Inainte de a te apuca de treaba iti recomandam sa faci o serie de verificari:
– Verifica integritatea cablurilor (sudura, alimentare, impamantare).
– Electrozii nu trebuie sa fie umezi.
– In cazul aparatelor de sudura cu argon (de tip WIG), electrozii trebuie ascutiti.
– Asigura-te ca poti alimenta aparatul de sudura la o sursa de tensiune potrivita (230V/ 400V).
– In functie de aparatul de sudura si tipul de electrod, suprafata obiectelor sudate pot necesita anumite caracteristici.
– Asigura-te ca ai echipamentul de sudura complet.
Instalarea aparatului de sudura
Aparatul de sudura trebuie pregatit pentru lucru, respectand toate masurile de siguranta. Iti recomandam sa urmaresti urmatoarele aspecte:
– Aparatul de sudura este un echipament de lucru sub tensiune, asadar asigura-te ca aparatul de sudura este impamantat cu un cablu de grosime mai mare de 6mm.
– Intinde cablul de alimentare, sa nu aiba bucle sau noduri.
– Alege doar cabluri cu lungime de lucru, mai mici de 100m.
– Verifica daca ai respectat polaritatea conexiunilor.
– Echipeaza-te cu echipament de protectie special inainte de a suda.
Pana intri in rutina asamblarii aparatului, urmareste instructiunile producatorului.
Instalarea si conectarea consumabilelor de sudura
Aparatul de sudura trebuie pregatit pentru lucru, respectand toate masurile de siguranta. Iti recomandam sa urmaresti urmatoarele aspecte:
– Cablul de impamantare cu diametrul mai gros de 6 mm trebuie atasat potrivit recomandarilor producatorului. Asigura-te ca optezi pentru grosimea potrivita a cablului de sudura (cablurile lungi scad performanta aparatului sau a invertorului de sudura indiferent daca este de tip MMA, TIG sau MIG- MAG. Un cablu gros te protejeaza de caderile de tensiune).
– Verifica daca ai respectat polaritatea conexiunilor.
– Urmareste pasii de instalare a aparatului sau invertorului de sudare potrivit recomandarilor producatorului. Acorda atentie modului de conectare a polaritatii cablurilor, intrucat echipamentele alimentate la curent continuu (CC) se pot conecta direct (polaritate pozitiva, conectatea piesei in lucru la +, clestele de electrozi la – ) sau invers (conectarea obiectului la borna -, clestele la + ).
– Regleaza intensitatea curentului in functie de diametrul electrodului.
Sudura propriu-zisa
Dupa montarea cablurilor, a clestelui si a electrozilor, e timpul sa afli cum se sudeaza corect. In continuare iti dam cateva sfaturi succinte despre specificul fiecarui tip de material.

Cum se sudeaza cu argon?
Sudura cu argon este executata cu aparate sau invertoare TIG/ WIG, iar pentru acestea va dam cateva sfaturi specifice:
– Ascute electrodul potrivit recomandarilor din manualul de utilizare.
– Montati electrodul. Cel mai confortabil unghi de lucru este cu inclinatie de 15-20 grade.
– Alege electrozi recomandati pentru materialul pe care il sudezi.
– Tehnica de sudura depinde de material si de grosimea acestuia.
Cum se sudeaza aluminiul?
Cand sudezi aluminiul cu aparate de sudura cu argon (TIG/ WIG), dupa ascutirea electrodului polizeaza varful pana devine plat.
Viteza de deplasare pentru aluminiu este mai mare decat in cazul altor metale. Astfel, sfatul nostru este sa verifici viteza de lucru versus grosimea foii de aluminiu. Cand executi sudura pastreaza un unghi de impingere, intr-o miscare constanta. Daca esti incepator in sudura, reconsidera sa sudezi placi din aluminiu mai subtiri de 8 mm.
Cum se sudeaza inoxul?
In cazul inoxului o problema care apare in timpul sudurii cu argon (TIG) este deformarea, iar aceasta survine de la o intensitate prea mare sau aplicarii indelungate a caldurii in acelasi loc . Iti dai seama de acest lucru din aspectul gri-oxidat al materialului in lucru (culoarea trebuie sa fie portocaliu-somon).
Tot ce trebuie sa faci este sa scazi intensitatea curentului (sau sa reduci dimensiunea electrodului) si sa cresti viteza de lucru.
Cum se sudeaza teava galvanizata?
Unele dintre problemele care apar cand lucrezi cu tevi galvanizate sunt: oxidarea, innegrirea stratului superior si aspectul poros al sudurii. Pentru a reduce aceasta problema, polizeaza suprafetele galvanizate ce urmeaza a fi sudate.
Cum se sudeaza cuprul?
Cuprul este un metal moale, cu o temperatura joasa de topire, asadar greu de lucrat. Cuprul se sudeaza la curent continuu, polaritate inversa. Unii experti recomanda heliumul drept o optiune mai buna in locul argonului (amplifica intensitatea curentului).
Cand sudezi cuprul nu este recomandat sa insisti indelung asupra unui singur punct pentru ca oxideaza rapid. Asadar iti trebuie o viteza de deplasare rapida si constanta peste materialul lucrat.
Cum se sudeaza fonta?
Datorita compozitiei mare de carbon (de 10 ori mai mare decat a o otelului), cea mai mare provocare este sa nu crape sudura. Temperatura la care fonta rezista este de 788 grade Celsius, iar daca depaseste acest nivel materialul poate ceda in timpul lucrului.
Exista doua modalitati de lucru pentru a preveni aceste probleme: preincalzire sau fara incalzirea fontei. Concret, se incalzeste intregul obiect din fonta la un nivel confortabil fata de punctul critic (aproximativ 650 grade Celsius incalzire). Inclusiv in cazul modalitatii de sudura fara preincalzire este utila cresterea temperaturii la aproximativ 40 grade Celsius.
Curatarea zgurii de sudura
Zgura apare mai ales in cazul sudurilor cu aparate conventionale manuale cu electrod invelit (MMA). Dupa ce ai sudat, cusatura se bate pentru a elimina zgura.
In cazul in care trebuie sa aplici un nou strat de sudura, iti recomandam sa slefuiesti cordonul de sudura.
Verificarea rezistentei sudurii
Sudura poate fi verificata vizual, observand porozitatea. O alta modalitate de inspectare este sa folosesti lichid sau pulbere magnetica pentru a vedea cum patrunde sau cum este atras (daca sunt gauri/ porozitati). Aparatele cu ultrasunete iti pot indica siguranta sudurii, fara sa afecteze lucrarea.
O modalitate simpla, dar mai putin constructiva este sa rupi o bucata de sudura si sa vezi cum arata, cat este de uniforma.
Echipamente de protectie pentru sudura
Dupa cum am repetat, orice operatiune de sudura trebuie inceputa cu echiparea. Asigura-te ca ai un echipament adecvat compus din masca, pantaloni, sort si manusi speciale.
Masca de sudura
Ochii sunt cei mai expusi in timpul sudurii. Alege o masca de calitate care sa fie usoara, sa asigure intunecarea necesara si sa fie rezistenta la socuri si temperaturi ridicate. Pentru confort, alege o masca cu sistem de prindere stabil, care sa fie usoara.
In magazinul nostru online gasesti masti de sudura ieftine, dar si unele foarte evoluate, toate asigurand protectia necesara. O masca cu cristale lichide are un pret de aproximativ 120 RON.
Pantaloni si sort protector de sudura
Pantalonii de sudor sunt durabili si confectionati integral din material ignifug. Pentru ca este un echipament pentru mesterit, alege sa aiba cat mai multe buzunare.
Sortul de sudor este facut indeosebi din piele de bovina si cusut cu ata ignifuga.
Incaltaminte protectoare de sudura
Bocancii de sudor de calitate sunt fabricati din piele de bovina si sunt prevazuti cu lamela de siguranta.
Talpa este confectionata din material antistatic si antiderapant.
Manusi protectoare pentru sudura
Manusile de sudor sunt facute din piele de spalt sau bovina, rezistente la taiere si perforare. Mansetele sunt lungi si iti acopera incheietura.
Sunt cusute cu ata ignifuga (Kevlar). Manusile de calitate sunt din piele de bovina, au strat de abraziune in palma si mansete reglabile.
Reguli de protectie pentru sudura
– Inainte de toate, tine copiii departe de paratul de sudura.
– Asigura-te ca impamantarea este facuta corect.
– Verifica izolatia cablurilor.
– Nu atinge partile electrice sau electrodul fara manusi sau purtand haine ude.
– Sudeaza doar intr-o pozitie stabila.
Sfaturi pentru o sudura reusita
Alegerea echipamentului, modelul aparatului, tehnicile de sudura adecvate, modul in care pastrezi electrozii sunt elemente care contribuie la rezultatul dorit, respectiv un cordon de sudura neted si, mai ales, o imbinare rezistenta.
Daca esti incepator, poti incepe sa practici pe materiale de proba, ca mai apoi sa treci la lucrarea ta. Ne dorim ca acest material sa fie un tutorial complet despre sudura electrica, asadar iti dam cateva sfaturi de final.
Verificarea sursei de alimentare electrica
Este un aspect importat, din acest motiv insistam asupra lui. Inainte de a te apuca de treaba verifica toate aspectele legate de alimentarea si conexiunea aparatului sau invertorului de sudura, precum:
– tensiunea de alimentare (230 V vs 400 V);
– lungimea cablului de alimentare ( un cablu lung poate duce la caderi de tensiune);
– grosimea cablului de impamantare.
Exersarea sudurii pe materiale de proba
Daca esti sudor incepator sau sudezi materiale noi sau de grosimi diferite, cu care nu ai mai lucrat, recomandarea noastra este sa faci o proba pe o mostra din acelasi tip de metal.
Asa poti inspecta calitatea sudurii ca ulterior sa alegi electrodul si intensitatea potrivita a curentului electric.
Miscarea in zig-zag a electrodului
Daca esti incepator, iti mai dam un pont care sa te ajute sa sudezi corect si usor. Cand ai de sudat doua materiale intr-un unghi interior, executa sudura in zig-zag, in puncte, in pasi egali.
Acesta este un sfat pe care ti-l dam si pe care il vei gasi probabil si pe forumurile pentru sudori.
Pastrarea si depozitarea corecta a electrozilor
Calitatea scazuta a electrozilor afecteaza calitatea sudurii (produce zgura, oxideaza). Pastreaza electrozii departe de umiditate.
Acest aspect este valabil mai ales cand sudezi cu aparat manual cu electrozi sau invertor MMA. Umiditatea strica inclusiv electrozii din wolfram.

Echipamente necesare pentru sudura
Pentru executarea unei suduri ai nevoie de un ansamblu complet de echipamente care depind inclusiv de tipul de sudura.
In primul rand, ai nevoie de un aparat sau invertor de sudura pe care il alegi in functie de aplicatii. Apoi mai sunt necesare, masca de sudura, cablul de sudura, clestele de masa, clestele electrod si, bineinteles, electrozii.
Generatorul sau aparatul de sudura
Aparatul de sudura este componenta de baza, sursa care genereaza puterea necesara sudurii si gasesti modele si marci variate pentru fiecare tip de sudura (SEI/ MMA, TIG/WIG, MIG-MAG). Sunt echipamente robuste, iar plaja de preturi variaza in functie de tip, model si performante.
Aparatele de sudare conventionale cu electrod sunt cele mai ieftine (la polul opus se afla invertoarele de sudura, dar pretul se reflecta in modul practic de utilizare), dezavantajul este adus de consumul mare de energie electrica si de faptul ca aveti nevoie de experienta pentru a-l utiliza.
Aparatele de sudura pot fi clasificate la randul lor in transformatoare, redresoare cu diode, convertizoare si grupuri electrogene pentru sudare.
Invertoarele de sudura sunt echipamente de ultima generatie, mai mici, mai usor de manevrat si cu un consum scazut de energie electrica. Aparatele de sudura sunt mai ieftine decat invertoarele de sudura.
Cablul de sudura
Cablurile de sudura fac conexiunea intre portelectrod si aparatul de sudura si sunt realizate din fire electrice de cupru, de grosimi variate, acoperite de un material izolator.
Tipul de cablu il alegi in functie compatibilitatea cu aparatul de sudura, de grosimea in sectiune si lungimea acestuia. Pe piata gasesti cabluri electrice de sudura prevazute cu conectori si portelectrod.
Cablul de masa
Cablul de masa asigura impamantarea, inchizand circuitul electric intre aparatul de sudura (sursa de putere electrica) si componenta sudata.
Cablurile de masa sunt de cele mai multe ori comercializate cu cleste si portelectrod. Pe acestea le alegi in functie de grosime (diametrul in sectiune), curentul electric la care este prevazut sa functioneze clestele, lungimea cablului si dimensiunea portelectrodului.
Cleste electrod
Clestele portelectrod are rolul de a fixa sigur electrodul si de a asigura un contact electric optim pentru realizarea sudurii.
Criterii pentru alegerea clestelui portelectrod sunt curentul pe care il suporta si dimensiunea.
Cleste de masa
Clestele de masa se prinde de piesa de sudat pentru a asigura impamantarea. Acesta este necesar pentru aparate sau invertoare de sudura, indiferent de tehnologie (MMA, TIG, MIG-MAG).
Clestele de masa trebui bine fixat de componenta in lucru, potrivit recomandarilor producatorului.
Electrozii
Electrozii sunt sarme metalice, conductoare de curent electric, imbracate intr-un strat protector. Clasificarea acestora se face in functie de materialul acoperitor, fiecare invelis influentand caracteristicile sudurii, stratul de zgura eliberat si pozitia de sudare.
Tipuri de aparate de sudura
Aparatele (invertoarele) de sudura sunt clasificate dupa tehnologia utilizata. Cele mai cunoscute aparate de sudura sunt cele cu electrod invelit si aparatele de sudura cu gaz protector.
Aparatele de sudura cu invelis protector cu gaz inert – asa numitele aparate de sudura cu argon- prind teren (TIG sau WIG, MIG-MAG) datorita prin finetii executiei si utilizarii mai simple, inclusiv de catre incepatori. Diferite tipuri de materiale sunt folosite cu gaze de concentratii diferite.
Sudura in puncte este una dintre tehnologiile de ultima generatie, este usor de utilizat si isi gaseste o utilitate importanta in ateliere auto.
Aparate de sudura cu electrozi
Cea mai cunoscuta modalitate este cea conventionala, sudarea manuala cu electrod invelit (MMA).
Aparatele de sudura cu electrod invelit sunt utile pentru suduri consistente, permitand utilizarea din orice pozitie si lucrand cu orice tip de material. Sunt mai ieftine aceste aparate de sudura decat variantele cu gaz protector si consistent mai accesibile decat invertoarele. Dezavantajele constau in faptul ca sunt mai greu de manevrat, au pierderi mari la capatul electrozilor si necesita un anumit nivel de pricepere.
Aparate de sudura TIG
Aparatele MIG-MAG sunt mai moderne, realizeaza suduri mai fine si pot fi utilizate chiar de persoane care nu au experienta. Dezavantajul este dat de faptul ca au preturi semnificativ mai ridicate fata de MMA.
Modalitatea de sudare cu arc, TIG (tungsten inert gas)/ WIG (wolfram inert gas), consta in sudarea incalzind zona de lucru printr-un arc electric, iar materialul de adaos este pus separat de catre operator. Acest tip de sudura este folosit la suduri de finete sau pentru materiale fine, cu grosime mica.
Aparate de sudura MIG – MAG
Aparatele MIG-MAG sunt mai moderne, realizeaza suduri mai fine si pot fi utilizate chiar de persoane care nu au experienta. Devazantajul este dat de faptul ca au preturi consistent mai ridicate fata de MMA.
Procedeul MIG-MAG (metal inert gas – metal active gas) este mai cunoscut drept sudura cu argon. Desi principiile de sudare sunt similare celei clasice, procedura este imbunatatita pentru ca metalul topit este protejat de catre un gaz inert (argon), eliberat odata cu sarma care este material de adaos. Gazul activ este o mixtura de argon si alt gaz (oxigen, dioxid de carbon). Prin acest mijloc sunt protejate materialele lucrate de oxidare.
Aparate de sudura in puncte
Aparatul de sudura in puncte este unul dintre cele mai moderne echipamente de gen, fiind utilizat in scop profesional in industrii sau tinichigerii, dar si pentru proiecte casnice (este simple de utilizat).
Sudura se realizeaza, dupa cum spune denumirea, prin presare in puncte de dimensiuni mici. Sunt utile pentru a suda aluminiu, cupru sau tabla din diverse aliaje.
Invertoare de sudura
Invertoarele de sudura sunt cele mai bune aparate de acest tip atat pentru hobby si mestereli casnice, cat si pentru utilizarea in proiecte profesionale. Acestea folosesc o tehnologie noua, cu o placa de silicon care inlocuieste transformatorul voluminos.
Astfel, invertoarele de sudura sunt compacte, usor de utilizat si nu necesita cunostinte aprofundate de sudura. Sunt utile atat pentru imbinarea tablelor groase, cat si pentru lucrari de finete.
Dezavantajul este pretul, un invertor ieftin costa aproximativ 400 RON.
Tipuri de electrozi
Electrozii sunt incadrati dupa materialul din care este produs invelisul acoperitor. Astfel, exista electrozi cu invelis bazic, acid, rutilic, celulozic sau oxidant. De tipul de electrod depinde inclusiv pozitia in care sudezi.
Electrozii buni de sudura trebuie sa isi pastreze calitatile in timp si reziduurile de zgura sa poata fi indepartate cu usurinta.
Fiecare tip de electrod influenteaza tipul sudurii. Spre exemplu, electrozii cu invelis acid sunt facuti din oxizi (fier, mangan, siliciu) si ajuta la o sudarea in profunzime.
Electrozi rutilici
Electrozii rutilici au stratul protector fabricat din rutiliu (oxid de titan) si Ilmenit (TIFeO3). Acestia lasa un strat fin de zgura, ce se indeparteaza usor. Asigura un arc electric optim, cu pierderi mici.
Electrozii rutilici permit sudarea din orice pozitie (vertical, orizontal, peste cap).
Electrozi bazici
Electrozi bazici au invelisul bazic, de exemplu carbonat sau clorura de calciu. Sunt utili pentru imbinarea aliajelor sau a tablelor cu un continut sporit de carbon.
Electrozii cu invelis bazic sunt utilizati pentru realizarea unor imbinari rezistente din otel. Sudurile sunt rezistente la temperaturi ridicate sau, dimpotriva, scazute.
Electrozi celulozici
Electrozii celulozici au invelis din material organic care in timpul executiei elibereaza gaze ce protejeaza baia de metal. Avantajul acestui tip este ca iti permite sa sudezi inclusiv din pozitii incomode. Dezavantajul adus de electrozii celulozici este cordonul de sudura neuniform.
Dimensionarea electrolizilor si valoarea medie a curentului de sudura
Diametrul electrodului influenteaza grosimea metalului sudat si intensitatea curentului electric general de aparat. Cu cat este mai gros materialul, cu atat mai gros trebuie sa fie electrodul pentru a permite trecerea unui curent electric mai mare.
Un electrod mediu de 2,5 suporta un curent electric de 70 – 100 de amperi, in timp ce un electrod rutilic de 5 mm suporta un curent de peste 200 A.

Cum se sudeaza
Dupa ce am descoperit echipamentul si accesoriile, e timpul sa afli cum se sudeaza MMA si nu numai. Exista pozitii de lucru (reprezentate prin simboluri specifice), iar procedura propriu-zisa implica anumite etape.
Atentie! Lucrul cu aparatul de sudura trebuie efectuat doar cu echipament de protectie adecvat.
Pozitii de sudura
Pozitia de sudura reprezinta modul de lucru si de aplicare al sudurii. Aceasta este reprezentata de unghiurile pe care electrodul il formeaza cu orizontala (simbolul este semnul alfa), respectiv verticala (Beta), in functie de modalitatea de imbinare a pieselor
Exista mai multe moduri de imbinare a pieselor, respectiv cap la cap, in colturi (exterior/ interior), in cruce, in T, in muchie, cu margini rasfrante si prin suprapunere.
Exista mai multe pozitii de sudura. Acestea depind de tipul electrodului si de accesul operatorului la componentele imbinate.
Pozita orizontala de sudura
La pozitia orizontala de sudura unghiul intre axa orizontala si cea verticala (A) e de 0 grade (+/- 5 grade), in timp ce unghiul verticala versus orizontala este de 0 grade (+/- 10 grade), asadar perpendicular pe lucrare.
In cazul sudurii in colturi, unghiul de lucru pe verticala si orizontala este de 90 de grade.
Pozitia in cornisa de sudura
La pozitia orizontala pe perete vertical in cornisa, unghiul de lucru de la verticala este de 0 grade (+/- 5 grade) in timp ce pozitia pe verticala cu orizontala este de 90 grade (+/- 20 grade).
Pentru sudura in colt pozitia de sudura este de 0 grade versus 135 grade ( +/- 45 vs 20 grade).
Pozitia pe plafon de sudura
Pozitia de sudura pe plafon se mai numeste si peste cap, datorita unghiului format pe verticala de aproximativ 180 grade (+/- 15 grade) pentru lucrarile cap la cap si in colt.
Pozitia in plan vertical de sudura
In cazul pozitiei in plan vertical, valoarea unghiurilor se inverseaza fata de planul orizontal, iar valorile se pastreaza atat pentru lucrari cap la cap, cat si in colturi. Exista doua tipuri de pozitii urcatoare/ascendenta, respectiv coboratoare/descendenta.
Unghiul alfa (cu orizontala) este de 90 grade, in timp cu unghiul cu axa verticala este intre 0 si 180 grade.
Etape pentru sudura
Pregatirea aparatului de sudura este importanta pentru ca tine de siguranta voastra. Concret:
– Instaleaza cablul de sudura, de masa, clestele de masa si, daca este cazul, portelectrodul. Mare parte a aparatelor si a invertoarelor de sudat moderne pot fi prevazute cu toate cablurile montate.
– Monteaza electrodul urmarind sa fie conectat la polaritatea curenta.
– Pune-ti hainele si masca de sudura.
– Aplica metode de sudura specifice materialului si scopului imbinarii.
– Verifica rezistenta lucrarii
Pregatirea materialelor pentru sudura Down
Inainte de a te apuca de treaba iti recomandam sa faci o serie de verificari:
– Verifica integritatea cablurilor (sudura, alimentare, impamantare).
– Electrozii nu trebuie sa fie umezi.
– In cazul aparatelor de sudura cu argon (de tip WIG), electrozii trebuie ascutiti.
– Asigura-te ca poti alimenta aparatul de sudura la o sursa de tensiune potrivita (230V/ 400V).
– In functie de aparatul de sudura si tipul de electrod, suprafata obiectelor sudate pot necesita anumite caracteristici.
– Asigura-te ca ai echipamentul de sudura complet.
Instalarea aparatului de sudura
Aparatul de sudura trebuie pregatit pentru lucru, respectand toate masurile de siguranta. Iti recomandam sa urmaresti urmatoarele aspecte:
– Aparatul de sudura este un echipament de lucru sub tensiune, asadar asigura-te ca aparatul de sudura este impamantat cu un cablu de grosime mai mare de 6mm.
– Intinde cablul de alimentare, sa nu aiba bucle sau noduri.
– Alege doar cabluri cu lungime de lucru, mai mici de 100m.
– Verifica daca ai respectat polaritatea conexiunilor.
– Echipeaza-te cu echipament de protectie special inainte de a suda.
Pana intri in rutina asamblarii aparatului, urmareste instructiunile producatorului.
Instalarea si conectarea consumabilelor de sudura
Aparatul de sudura trebuie pregatit pentru lucru, respectand toate masurile de siguranta. Iti recomandam sa urmaresti urmatoarele aspecte:
– Cablul de impamantare cu diametrul mai gros de 6 mm trebuie atasat potrivit recomandarilor producatorului. Asigura-te ca optezi pentru grosimea potrivita a cablului de sudura (cablurile lungi scad performanta aparatului sau a invertorului de sudura indiferent daca este de tip MMA, TIG sau MIG- MAG. Un cablu gros te protejeaza de caderile de tensiune).
– Verifica daca ai respectat polaritatea conexiunilor.
– Urmareste pasii de instalare a aparatului sau invertorului de sudare potrivit recomandarilor producatorului. Acorda atentie modului de conectare a polaritatii cablurilor, intrucat echipamentele alimentate la curent continuu (CC) se pot conecta direct (polaritate pozitiva, conectatea piesei in lucru la +, clestele de electrozi la – ) sau invers (conectarea obiectului la borna -, clestele la + ).
– Regleaza intensitatea curentului in functie de diametrul electrodului.
Sudura propriu-zisa
Dupa montarea cablurilor, a clestelui si a electrozilor, e timpul sa afli cum se sudeaza corect. In continuare iti dam cateva sfaturi succinte despre specificul fiecarui tip de material.

Cum se sudeaza cu argon?
Sudura cu argon este executata cu aparate sau invertoare TIG/ WIG, iar pentru acestea va dam cateva sfaturi specifice:
– Ascute electrodul potrivit recomandarilor din manualul de utilizare.
– Montati electrodul. Cel mai confortabil unghi de lucru este cu inclinatie de 15-20 grade.
– Alege electrozi recomandati pentru materialul pe care il sudezi.
– Tehnica de sudura depinde de material si de grosimea acestuia.
Cum se sudeaza aluminiul?
Cand sudezi aluminiul cu aparate de sudura cu argon (TIG/ WIG), dupa ascutirea electrodului polizeaza varful pana devine plat.
Viteza de deplasare pentru aluminiu este mai mare decat in cazul altor metale. Astfel, sfatul nostru este sa verifici viteza de lucru versus grosimea foii de aluminiu. Cand executi sudura pastreaza un unghi de impingere, intr-o miscare constanta. Daca esti incepator in sudura, reconsidera sa sudezi placi din aluminiu mai subtiri de 8 mm.
Cum se sudeaza inoxul?
In cazul inoxului o problema care apare in timpul sudurii cu argon (TIG) este deformarea, iar aceasta survine de la o intensitate prea mare sau aplicarii indelungate a caldurii in acelasi loc . Iti dai seama de acest lucru din aspectul gri-oxidat al materialului in lucru (culoarea trebuie sa fie portocaliu-somon).
Tot ce trebuie sa faci este sa scazi intensitatea curentului (sau sa reduci dimensiunea electrodului) si sa cresti viteza de lucru.
Cum se sudeaza teava galvanizata?
Unele dintre problemele care apar cand lucrezi cu tevi galvanizate sunt: oxidarea, innegrirea stratului superior si aspectul poros al sudurii. Pentru a reduce aceasta problema, polizeaza suprafetele galvanizate ce urmeaza a fi sudate.
Cum se sudeaza cuprul?
Cuprul este un metal moale, cu o temperatura joasa de topire, asadar greu de lucrat. Cuprul se sudeaza la curent continuu, polaritate inversa. Unii experti recomanda heliumul drept o optiune mai buna in locul argonului (amplifica intensitatea curentului).
Cand sudezi cuprul nu este recomandat sa insisti indelung asupra unui singur punct pentru ca oxideaza rapid. Asadar iti trebuie o viteza de deplasare rapida si constanta peste materialul lucrat.
Cum se sudeaza fonta?
Datorita compozitiei mare de carbon (de 10 ori mai mare decat a o otelului), cea mai mare provocare este sa nu crape sudura. Temperatura la care fonta rezista este de 788 grade Celsius, iar daca depaseste acest nivel materialul poate ceda in timpul lucrului.
Exista doua modalitati de lucru pentru a preveni aceste probleme: preincalzire sau fara incalzirea fontei. Concret, se incalzeste intregul obiect din fonta la un nivel confortabil fata de punctul critic (aproximativ 650 grade Celsius incalzire). Inclusiv in cazul modalitatii de sudura fara preincalzire este utila cresterea temperaturii la aproximativ 40 grade Celsius.
Curatarea zgurii de sudura
Zgura apare mai ales in cazul sudurilor cu aparate conventionale manuale cu electrod invelit (MMA). Dupa ce ai sudat, cusatura se bate pentru a elimina zgura.
In cazul in care trebuie sa aplici un nou strat de sudura, iti recomandam sa slefuiesti cordonul de sudura.
Verificarea rezistentei sudurii
Sudura poate fi verificata vizual, observand porozitatea. O alta modalitate de inspectare este sa folosesti lichid sau pulbere magnetica pentru a vedea cum patrunde sau cum este atras (daca sunt gauri/ porozitati). Aparatele cu ultrasunete iti pot indica siguranta sudurii, fara sa afecteze lucrarea.
O modalitate simpla, dar mai putin constructiva este sa rupi o bucata de sudura si sa vezi cum arata, cat este de uniforma.
Echipamente de protectie pentru sudura
Dupa cum am repetat, orice operatiune de sudura trebuie inceputa cu echiparea. Asigura-te ca ai un echipament adecvat compus din masca, pantaloni, sort si manusi speciale.
Masca de sudura
Ochii sunt cei mai expusi in timpul sudurii. Alege o masca de calitate care sa fie usoara, sa asigure intunecarea necesara si sa fie rezistenta la socuri si temperaturi ridicate. Pentru confort, alege o masca cu sistem de prindere stabil, care sa fie usoara.
In magazinul nostru online gasesti masti de sudura ieftine, dar si unele foarte evoluate, toate asigurand protectia necesara. O masca cu cristale lichide are un pret de aproximativ 120 RON.
Pantaloni si sort protector de sudura
Pantalonii de sudor sunt durabili si confectionati integral din material ignifug. Pentru ca este un echipament pentru mesterit, alege sa aiba cat mai multe buzunare.
Sortul de sudor este facut indeosebi din piele de bovina si cusut cu ata ignifuga.
Incaltaminte protectoare de sudura
Bocancii de sudor de calitate sunt fabricati din piele de bovina si sunt prevazuti cu lamela de siguranta.
Talpa este confectionata din material antistatic si antiderapant.
Manusi protectoare pentru sudura
Manusile de sudor sunt facute din piele de spalt sau bovina, rezistente la taiere si perforare. Mansetele sunt lungi si iti acopera incheietura.
Sunt cusute cu ata ignifuga (Kevlar). Manusile de calitate sunt din piele de bovina, au strat de abraziune in palma si mansete reglabile.
Reguli de protectie pentru sudura
– Inainte de toate, tine copiii departe de paratul de sudura.
– Asigura-te ca impamantarea este facuta corect.
– Verifica izolatia cablurilor.
– Nu atinge partile electrice sau electrodul fara manusi sau purtand haine ude.
– Sudeaza doar intr-o pozitie stabila.

Sfaturi pentru o sudura reusita
Alegerea echipamentului, modelul aparatului, tehnicile de sudura adecvate, modul in care pastrezi electrozii sunt elemente care contribuie la rezultatul dorit, respectiv un cordon de sudura neted si, mai ales, o imbinare rezistenta.
Daca esti incepator, poti incepe sa practici pe materiale de proba, ca mai apoi sa treci la lucrarea ta. Ne dorim ca acest material sa fie un tutorial complet despre sudura electrica, asadar iti dam cateva sfaturi de final.
Verificarea sursei de alimentare electrica
Este un aspect importat, din acest motiv insistam asupra lui. Inainte de a te apuca de treaba verifica toate aspectele legate de alimentarea si conexiunea aparatului sau invertorului de sudura, precum:
– tensiunea de alimentare (230 V vs 400 V);
– lungimea cablului de alimentare ( un cablu lung poate duce la caderi de tensiune);
– grosimea cablului de impamantare.
Exersarea sudurii pe materiale de proba
Daca esti sudor incepator sau sudezi materiale noi sau de grosimi diferite, cu care nu ai mai lucrat, recomandarea noastra este sa faci o proba pe o mostra din acelasi tip de metal.
Asa poti inspecta calitatea sudurii ca ulterior sa alegi electrodul si intensitatea potrivita a curentului electric.
Miscarea in zig-zag a electrodului
Daca esti incepator, iti mai dam un pont care sa te ajute sa sudezi corect si usor. Cand ai de sudat doua materiale intr-un unghi interior, executa sudura in zig-zag, in puncte, in pasi egali.
Acesta este un sfat pe care ti-l dam si pe care il vei gasi probabil si pe forumurile pentru sudori.
Pastrarea si depozitarea corecta a electrozilor
Calitatea scazuta a electrozilor afecteaza calitatea sudurii (produce zgura, oxideaza). Pastreaza electrozii departe de umiditate.
Acest aspect este valabil mai ales cand sudezi cu aparat manual cu electrozi sau invertor MMA. Umiditatea strica inclusiv electrozii din wolfram.